[...] które nie stwarzają ryzyka zagrożenia zdrowia. Jednakże nawet produkty o najwyższej jakości w wyniku nieprawidłowego przygotowania do spożycia (np. przypalenia w czasie smażenia, czy opiekania) mogą stać się źródłem związków o działaniu mutagennym lub kancerogennym. Obróbka termiczna mięsa, szczególnie w wysokiej temperaturze sprzyja [...]
[...] ok ,ale jak sobie przypominam lekarze zalecali taką diete chude mięsa chudy nabiał,ryby gotowane lub na parze ,żadnego tłuszczu ,chleb tylko razowy ,żadnego pieczenia,smażenia i już nie pamiętam co jeszcze ,ale teraz jak sobie to wszystko przypominam to wynika ,ze w okresie kiedy byłem leczony jechałem na samym białku prawie rok czasu i [...]
[...] sprawy 3w1 tanio,szybko i szmacznie przygotowanie szamy do pracy zajmuje mi od wejścia do wyjscia z kuchni 3-4minuty pokrojenie udka dodanie gotowych warzyw wrzucenie do pojemnika bez yebania,gotowania,smażenia i mycia ...ale też swego czasu jadłem codziennie i się przejadłem teraz tylko do pracy 2x w tygodniu i ew. 1x w razie 'W' w domu
To akurat jest oliwa z oliwek w sprayu, dostaliśmy na sklep kiedyś z krótszą datą to sobie jedną wziąłem. Fajna sprawa do grilla ,czy smażenia. Jak mi się skończy to wezmę sobie na pewno jakiś bezkaloryczny olej tego typu w sprayu. Jednak ta oliwka tak nie wysusza potrawy jak te bezkaloryczne, bo zawiera tłuszcze.
[...] ponadto obce jest jej zagęszczanie zup i sosów śmietana lub mąką. Potrawy przygotowuje się w wodzie i na parze, piecze w folii, na ruszcie oraz grilu. Należy jednak unikać smażenia w wysokich temperaturach i nigdy nie używać powtórnie tej samej oliwy! Warzywa są spożywane w postaci gotowanej oraz - co jest jeszcze korzystniejsze dla zdrowia - [...]
Ok, ale przy kurczaku liczymy fat jako 0. Jak damy te 5-10g tłuszczu, to jednak coś dojdzie :) O tłuste mięsa nie pytam, bo do ich smażenia raczej używam ich własnego fatu ;) I bardzo dobrze. Sam sobie odpowiedziałeś. Główka zaczyna pracować Wojtek;) Ja staram się nie smażyć na patelni a w actifry. Ostatnio nawet burgery tam robię. I widzę ile [...]
Ok, ale przy kurczaku liczymy fat jako 0. Jak damy te 5-10g tłuszczu, to jednak coś dojdzie :) O tłuste mięsa nie pytam, bo do ich smażenia raczej używam ich własnego fatu ;)
[...] tłuszczu a tak że kurczak pływa) . Więc ta pierś mimochodem pociągnie fatu też. Więc nie będzie miała ten 1% fatu a 1 + 0 na koncu. I nie - nie mam na myśli tego że smażenia trzeba unikać za wszelką cenę. Tylko mam na myśli to że nie trzeba fatu(!) unikać za wszelką cenę. Tak jak by to tłuszcz zwierzęcy był przyczyną wszytskich [...]
[...] tłuszczu a tak że kurczak pływa) . Więc ta pierś mimochodem pociągnie fatu też. Więc nie będzie miała ten 1% fatu a 1 + 0 na koncu. I nie - nie mam na myśli tego że smażenia trzeba unikać za wszelką cenę. Tylko mam na myśli to że nie trzeba fatu(!) unikać za wszelką cenę. Tak jak by to tłuszcz zwierzęcy był przyczyną wszytskich [...]
No ale hola hola! Może być smaczniej %-). Pod koniec smażenia, jak już prawie nie ma wody polecam posypać całość dość obficie papryką słodką wędzoną. Wtedy nic ich nie przebije! A do tego polane olejem lnianym niszy system.
[...] sprzedawcę dlaczego taki kolor i bez jakiś grosików 20 dyszki kosztowały ja ostatnio namiętnie zajadam filety z udek kurczka bez skóry sa w biedrze , wycinam tam jeszcze te końcówki tłuszczu kroj e w paseczki przyprawa gyros soso sojowy i dobrze podsmażam pod koniec smażenia 4-5 ząbków czosnku przez wyciskarkę do tego i wchodzi pół kg jak woda
[...] ogniu i cierpliwe czekanie... A dupa tam... wrzucasz na duzy ogien, obsmarzasz po kilka sekund z kazdej strony wolowine, potem wrzucasz do gara, godzine gotujesz na wolnym ogniu i miesko gulaszowe mieciutkie:) Dokładnie %-) Tym bardziej, że rozpoczynanie smażenia surowego mięsa na małym ogniu to wolne zamykanie porów i szybkie tracenie płynów.
[...] Bardzo dobrze gadasz. Byłem na keto 6 miesięcy i dość spier.dolilem se zdrowie. (zapalnie blony śluzowej zoladka, obtluszczona watroba, powiększenie sledzionej). Za dużo smażenia i za dużo trawienia bo duzo miesa idzie. Dieta powinna być dostosowana osobiście a nie według książki. Wtedy nie brakuje witamin, na keto ciężko z potasem o [...]
Lipidogram mam bardzo dobry genetycznie, tłuszczy trans praktycznie nie jem wcale, dieta ma ogół czysta zdrowa bez smażenia itp dużo warzyw itd ale jadam nabiał, cukry proste (owoce dżemy pieczywo czasem jakąś drożdżówka czy kawałek ciasta) no i kakao codziennie łyżeczka do owsianki. Soli też sporo używam ,jestem bardzo aktywny i dużo się poce, w [...]
Stawiamy patelnię na gaz, wlewamy na nią trochę oliwy (tyle, aby rozeszła się ona ładnie po patelni i aby omlet się nie przykleił podczas smażenia; oczywiście nie przesadzamy z jej ilością) W czasie, gdy patelnia się rozgrzewa, mamy czas, aby dokładnie wymieszać składniki omletu ze sobą. Wystarczy do tego zwykła łyżka. Kiedy patelnia jest już [...]
[...] poparzyć wyciągamy talerz żeby nam się ciastko zmieściło ;] wywracamy je do góry nogami na talerz polewamy sosem odkrajamy kawałek i buonapetit :] do smaku można podczas smażenia dodać suszonej ostrej papryki do zasmażki wtedy będzie ostrzejsze a jeśli chcemy łągodniejsze można dodać śmietany do rozrobionej masy przed wylaniem do blachy ;] [...]
Skoro juz kupiles to dodawaj do surowek lub krotkiego smazenia. Jak najbardziej mozna laczyc ze zrodlami weglowodanow, ale pamietaj, ze w tym posilku musi znajdowac sie rowniez zrodlo bialka.
[...] Zastanów się więc, jakie łososie kupujesz. Te dzikie są o wiele droższe. Ale przecież nasze zdrowie jest bezcenne. Jeśli to możliwe, jedz ryby świeże. Podczas ich smażenia i mrożenia kwasy omega-3 utleniają się i tracą cenne właściwości. To samo dotyczy zamykania ryb w puszkach. Czytaj informacje na etykietach, bo czasem tuńczyk jest [...]
[...] jest po prostu len mielony? Czymś to się różni? Bo jak to len mielony to na pewno za mąkę pszenną się nie nada bo to takie klejące bardziej. Ale omlety i kotleciki robiłam z tą mąką. Chociaż warto mieć na uwadze, że siemienia nie powinno się raczej używać do pieczenia czy długiego smażenia w wysokich temperaturach, więc nie używałabym nałogowo :P
Lipidogram mam bardzo dobry genetycznie, tłuszczy trans praktycznie nie jem wcale, dieta ma ogół czysta zdrowa bez smażenia itp dużo warzyw itd ale jadam nabiał, cukry proste (owoce dżemy pieczywo czasem jakąś drożdżówka czy kawałek ciasta) no i kakao codziennie łyżeczka do owsianki. Soli też sporo używam ,jestem bardzo aktywny i dużo się poce, w [...]